Associació Vela Llatina Els Peixcadors Calendari 2018

La navegació a vela que va ser la principal eina de treball i mitjà de transport a L’Albufera, amb l’arribada de l’automoció i la vertebració de camins rurals al voltant del llac, estava quedant reduïda a objecte pintoresc per a vesprades de passeig amb finalitats turístiques o folklòriques.

Les barques i barquets centenaris que havien donat vida a tantes famílies de l’entorn del llac, sofrien l’oblit una vegada que perdien la seua funció pràctica. Les formes tradicionals de navegació, i els oficis artesnales que les mantenien es van anar extingint.

Pot ser que la nostàlgia per tanta bellesa com despleguen les veles llatines sobre el mirall de l’Albufera va mourer a recuperar el seu ús, ara com a pràctica esportiva. J a fa 40 anys que algú va organitzar el primer repte fora del context de treball. Aquell a veure qui arriba primer’ que tantes vegades s’haurà repetit en acabar una dura jornada, apurant les últimes forces!

Des d’aquell moment fins a les actuals exhibicions i fins a l’escola de vela llatina, el camí ha estat llarg i laboriós, però lògic i necessari.

Convertir la navegació a vela llatina en un esport suposa la recuperació de les barques i els seus aparells tradicionals. Requereix entrenament, i un calendari per a les probes. Fa necessari interessar a molta gent, a entitats publiques i privades, guanyar el suport dels mitjans de comunicació, i molt més.

Les exhibicions dels Peixcadors de Catarroja es fan segons un calendari presentat cada any. En 2018 eixirem des del nostre Port els dies: 12 de maig, 9 de juny i 14 de juliol.