ASSOCIACIÓ VELA LLATINA ELS PEIXCADORS DE CATARROJA
ASSOCIACIÓ VELA LLATINA ELS PEIXCADORS DE CATARROJA

-Segona classe del IV Curset. (10-02-2018)
El que va començar com un matí asolejat, el vent de tramuntana es va encarregar a poc a poc de convertir-ho en una tempesta malcarada. Però l'entusiasme dels alumnes no va deixar escapar ni un minut de les pràctiques preparades junt a l'embarcador del Port. Aparellar, provar l'orientació de la vela amb vents portants o per desviament. Quedar a la bona ma o sobre el arbre... Ja no són misteris del llenguatge de la vela llatina en l'Albufera.

Images captades i cedides pel propi alumnat.

 

 

 

 

 

 

-Primera classe del IV Curset. (03-02-2018)
Pepe Morella ens ha connectat amb els orígens de la vela llatina, Lucía Moreno ens ha situat en l'entorn: el Parc Natural de l'Albufera, les seues dificultats superades i els seus reptes de futur. Després hem mamprés la primera "aparellada", el ritual matutí dels antics treballadors del llac, peixcadors o agricultors, i que ara repetim cada dia que podem "eixir a vela" amb una barreja de festa i veneració per la memòria dels avantpassats. Per a finalitzar amb unes rialles, res millor que provar l'equilibri de qui abordava un barquet per primera vegada.

 

 

 

 

 

-Només fa tres anys del començament de l´escola de Vela Llatina els Peixcadors?

Pareix que ha passat molt de temps, perquè han passat moltes coses.

Algunes importants, com ara que la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana vullga homologar la nostra Escola i reconéixer els nostres monitors amb la seua titulació federativa. No cap en les nostres veles tot l'orgull que sentim.
Al finalitzar este IV Curs d'iniciació a la navegació a Vela Llatina sumarem més de 60 exalumnes. Ha de ser important, perquè les autoritats locals i de la Generalitat han vingut hui al Port i agraïxen el nostre esforç. Nosaltres també hem d'agrair-los molt i a tanta gent, que no caben en esta xicoteta ressenya del Face! No puc anomenar-los a tots. Ací queden en imatges.

 

 

 

 

 

 

 

Muchas son las aportaciones a esta Cultura o Deporte de la Navegación con Vela Latina. Entre las publicaciones podemos contar con los apuntes de Francisco Delgado, Rafa Crespo, Francisco Rebollo, Juan Rosaleny y muchos más colaboradores que ayudaron en esta recopilación. A través de esta página, les haremos llegar paso a paso los datos a tener en cuenta para un conocimiento básico de los elementos que intervienen y modos de navegar. EMBARCACION 1ª parte = Casco, bote o barca (denominación en la Albufera) Babor, estribor, proa, popa, cuaderna, quilla, roda, imbornal, cornamusas, crujía, roda, puente, cuñas, tintero, caña (Maneta) timón,, etc. etc

PARTES COMPLEMENTARIAS Arbol o arbre ENTENA CAR PENA ENGINYA CRUZ ARBOL GALTERA GALLETA BOTO ROSARIO O ANELL ESTROB FLONC GUINDARESAS GALOTXA TELLOL BOSSELL DEVANT
ARBRE (Arbol-Mastil) Sirve para soportar la entena conjuntamente con la vela sobre la que ejerce el viento su fuerza. Este elemento debe ser robusto.

CULATA Es la parte inferio del arbol de sección cuadrada que apoya sobre el banco y se sujeta mediante un anillo metálico empleando las cuñas de madera para evitar su movilidad.

GALTERA lateral de un bossell sirviendo de base al eje y guia la cuerda

COLL (Cuello) Parte más delgada del arbol situado debajo de la galtera.

BOLA o GALLEGA Tapadera circular situada en el extremo superior del arbol.

PIULA ESPIGO Estrechamiento del arbol sobre la roldana rematado por la bola o galleta.

GALZER Apertura que lleva la parte superior del arbol donde se aloja la roldana

METXA (Mecha) Parte inferior del albol cuay terminación es cuadradra o rectangular que váencajada en en tintero de la premola, sujetando de esta forma el arbol.

ENTENA (Antena) Es el elemento más largo de todos los que forman parte de la aparejada,sobre el que se sujeta la vela.

BOSSELL (Polea o motón)

PARTES DE LA VELA
En este apartado detallaremos cada uno de los elementos que formar parte de la Vela.

PUNY = Puño Cada uno de los 3 ángulos de la vela y se denominan del siguiente modo:

PUNY DE CAR : Situado en la parte delantera (proa) va sujeto al CAR (parte de la ENTENA) mediante una gasa o manilla.

PUNY DE PENA : Situado en la parte posterior alta del BATEDOR y va sujeto a la PENA (parte de la ENTENA) mediante un cabo fino.PUNY D’ ESCOTA : Situado en la parte trasera inferior. RALINGA : Cuerda que se atada las orillas para fotalecerlas . Las orillas que llevan la Ralinga son el GRATIL (Parte superior) y el PUJAMEN.

GRATIL: Parte superior de la Vela que se ata a la ENTENA.BATEDOR : Parte trasera de la Vela. . Lleva en la parte interior un pequeño cordel cuya finalidad es

FAIXA DE RISSAR = Fajas para rizar Disponemos de 2 fajas en la parte superior y 1 en la inferior cuya finalidad es eliminar parte de la superficie de la vela mediante la atadura a través de unos cabos llamados MATAFIONS BESOS Cada una de las fajas perpendiculares de la vela. MATAFIONSMATAFIONS D`ENJUNCAR : Cada uno de los cabos cuya finalidad es sujetar la vela una vez plegada.MATAFIONS DE RISSA : Cada uno de los cabos cuya finalidad es eliminar superficie de la vela atando una faja.ANIMES = ALMAS : Cuerda delgada situada en el interior de las orillas de la vela excepto en la parte del batedor que sirve para reforzar.
APARELLADA DE JOSE LUIS ESTELLES

"EL FORNER"
GUINDALESSA
GUINDARESSA
GUINDARESSA
CASSANELLS
BIGOTA
BUSELL
GASES
CASANELLS

¡HAZTE SOCIO!

Contacto

Associació Vela Llatina els Peixcadors de Catarroja
Port de Catarroja
46470 (Valencia)

 

Correo electrónico:

velallatinapeixcadors@gmail.com


También puede llamarnos a los teléfonos:

 

609.512.614 Pepe Morellá  (Presidente)

 

617.337.497 Antonio Hervás  (Vicepresidente)

 

629.687.382 Vicente Monera (Tesorero)

 

ASSOCIACIO VELA LLATINA ELS PEIXCADORS DE CATARROJA    en redes sociales

 

Facebook : https://www.facebook.com/velallatinapeixcadors/?fref=ts

 

Instagram :

@velallatinapeixcadors

 

 

 

METEO:

http://www.aemet.es/es/portada

 

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio
ASSOCIACIÓ VELA LLATINA ELS PEIXCADORS DE CATARROJA